tabbb

love jatuh

Tengok-tengok sama ini blog

Henset saya dah uzur.Harap anda klik

Wednesday, October 5, 2011

:: Tegakkan islam Selamanya ::





بسم الله الرحمن الرحيم


"Ya Allah ya Tuhanku.. Tuhan yang mengarahkan hati,

 arahkan hati-hati kami pada ketaatan kepada-Mu..."




Dua tiga menjak ni aku kerap kali melawat blog-blog ilmiah..

Bukan apa,saja nak explore apa yang kita tidak tahu..

Dunia ni pun memang sudah tidak lama... :(


apa yang aku nak syorkan kepada READERs adalah dengan berkongsi
satu maklumat ni..

Aku tak perlu la nak mengopy dan paste kan..

Jadi,silalah kilik link yang diberi..

Anda akan tahu apa maksud aku ni...


  


Lepas tu korang jumpa la macam ni -)








Lepas baca,komfem ada antara korang yang percaya dan

ada yang tak percaya...

Link di ats tu tidak memaksa anda percaya atau pun tidak..

Tetapi yang PASTI korang akan berfikir dan terus berfikir..

Tidak percaya tak pe la..

Semoga link di atas dapat memberikan pengajaran kepada kita...

itu sudah cukup...


______________________________________________________________

Daripada Huzaifah bin Asid Al-Ghifari ra. berkata:
“Datang kepada kami Rasulullah saw. Dan kami pada waktu itu sedang berbincang-bincang. Lalu beliau bersabda: “Apa yang kamu perbincangkan?”. Kami menjawab: “Kami sedang berbincang tentang hari kiamat”.

Lalu Nabi saw. bersabda:
“Tidak akan terjadi hari qiamat sehingga kamu melihat sebelumnya sepuluh macam tanda-tandanya”. Kemudian beliau menyebutkannya: “Asap, Dajjal, binatang, terbit matahari dari tempat tenggelamnya, turunnya Isa bin Maryam a.s, Ya’juj dan Ma’juj, tiga kali gempa bumi, sekali di timur, sekali di barat dan yang ketiga di Semenanjung Arab yang akhir sekali adalah api yang keluar dari arah negeri Yaman yang akan menghalau manusia kepada Padang Mahsyar mereka”. – Hadis Riwayat Muslim
____________________________________________________________________
Soalan ini ditanya oleh seorang lelaki Arab Badwi kepada Nabi seperti yang dilaporkan oleh sahabat, Abu Hurairah.
“Suatu hari seorang lelaki Arab Badwi datang bertanya kepada Nabi: “Bilakah hari kiamat?” Ketika itu Nabi sedang berucap, dan tidak mengendahkan soalan itu. Namun setelah tamat berucap Nabi berkata: “Manakah orang yang bertanya mengenai hari kiamat tadi?” Lelaki itu berkata: “Aku wahai Rasul Allah”. Nabi menjawab: “(Kiamat akan datang) Apabila amanah telah disia-siakan”. Orang itu bertanya lagi mendapatkan penjelasan: “Bagaimanakah mensia-siakan amanah itu?” Nabi menjawab: “Apabila urusan diserahkan kepada yang bukan ahlinya, maka tunggulah kiamat.” – (Maksud Hadis Bukhari dan Ahmad)
_____________________________________________________________________

Namun Islam tidak meninggalkan umatnya terkontang-kanting
 tanpa panduan untuk menghadapi hari kiamat.
 Nabi banyak sekali menceritakan kepada
sahabatnya mengenai tanda akan berlaku hari kiamat. 
Antara kepentingan dan hikmah mengetahui tanda kiamat ini 
ialah supaya umat Islam bersedia dengan ilmu 
dan amal yang cukup dan berusaha untuk 
tidak membabitkan diri dalam tanda-tanda itu.

Sahabat Abdullah bin Mas’ud menjelaskan: “Manusia akan sentiasa berada dalam kebaikan selama mereka mengambil ilmu daripada kalangan sahabat Muhammad dan tokoh (ulama) mereka. Jika mereka mengambil ilmu daripada orang kecil (ahli bidaah) dan hawa nafsu mereka bercerai-berai, maka mereka akan binasa.”


PANDANGAN bukan islam  MENGENAI AJARAN ISLAM :





ENTRY DIATAS ADALAH UNTUK

PENGAJARAN SAHAJA


P/S : next week aku ada EXAM !!!


Anda like saye hepy !

No comments:

Post a Comment

Awak Komen Awak Comel !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...